Het orkest

Het Ridderkerks Symfonie Orkest is opgericht in 1982. Inmiddels is het orkest is uitgegroeid tot een ambitieus, volwaardig en gevorderd amateur-symfonieorkest. De leden zijn afkomstig uit de gehele regio Rijnmond en de Drechtsteden en de leeftijden variëren van 15 tot 75 jaar.

Het repertoire loopt uiteen van populair klassiek en filmmuziek, maar vooral ook de grote symfonieën. Door het gevarieerde programma hoopt het orkest een breed publiek aan te spreken en de drempel naar klassieke muziek te verlagen. Om het muzikale plezier met elkaar te versterken worden er naast de repetities ook andere activiteiten binnen het orkest georganiseerd, zoals studieweekenden, concertbezoek of een orkestreis.

Concerten

Grote concerten

Het orkest geeft jaarlijks minimaal twee grote zelfstandige concerten, met werken van diverse (klassieke) componisten. Regelmatig wordt hierbij samenwerking gezocht met andere kunstvormen, zoals een concert waarbij kunstenaars zich tijdens het concert lieten inspireren door de muziek. Of concerten met balletdansers, een koor of film.

Het orkest heeft acht maal een Night of the Proms georganiseerd, in een volledig omgebouwde en uitverkochte sporthal ‘De Fakkel’, te Ridderkerk. Bij het 25-jarig jubileum in 2007 kwamen de solisten Guus Meeuwis en Miranda van Kralingen het muziekspektakel compleet maken. In 2012 bestond het orkest dertig jaar. Ter gelegenheid hiervan is opnieuw een groot jubileumconcert gegeven in sporthal ‘De Fakkel’. Dit concert was in samenwerking met de solist Johnny Rosenberg en zijn Rosenberg Trio. In 2016 heeft het orkest een spectaculair concert gegeven in een fabrieksloods in Ridderkerk met het thema “The Night of the Knights”, een verrassende voorstelling waarin orkestmuziek, zang, storytelling en dans elkaar afwisselden.

Kinderconcerten

Meerdere malen heeft het orkest een uitvoering gegeven van ’the Snowman’, een muzikaal omklede animatiefilm, over een tot leven gewekte sneeuwman, die samen met zijn maker vele avonturen beleeft. Tijdens de uitvoering van de muziek, wordt de film op geprojecteerd achter het orkest, met daarbij de verhalende ondersteuning van onze eigen Kerstman. De tot de verbeelding sprekende verhaallijn, met de muzikale en visuele ondersteuning, wordt altijd ademloos gevolgd door het jonge publiek.

In 2011 heeft er een kinderconcert plaatsgevonden met het thema ‘een dag in Sprookjesland’. Op diverse fragmenten van klassieke werken als ‘les Carnaval des Animaux’ en ‘de Schilderijententoonstelling’ werd een dansvoorstelling gegeven met medewerking van jonge balletdansers van dansstudio Violetta uit Ridderkerk. Ook werd de beleving extra ondersteund met film-animaties.

Andere activiteiten

Dirigentenmasterclass

Het orkest organiseerde regelmatig een dirigentenmasterclass. Aankomende dirigenten of enthousiaste amateur-musici – met een muzikale achtergrond – konden zich hiervoor inschrijven. Onder leiding van de eigen dirigent Marcel Geraeds, werd er op vrijdagavond gestart met een introductie op de muziek aan de hand van de van tevoren verstrekte partituur. Op zaterdag stonden de deelnemers voor een enthousiast orkest en kregen ze de ruimte om te leren dirigeren. Voor de dirigenten in de dop en voor het orkest was dit een leerzame en inspirerende ervaring.

Meespeeldagen

Ten minste één keer per jaar houdt het orkest een meespeeldag. Beginnende en gevorderde muzikanten kunnen vrijblijvend meespelen en ervaren hoe het is om deel uit te maken van een groot symfonieorkest. Wil jij eens meemaken hoe dit is? Mail ons op info@ridderkerkssymfonieorkest.nl voor de eerstvolgende meespeeldag.