Het orkest

Het Ridderkerks Symfonie Orkest is opgericht in 1982. Inmiddels is het orkest is uitgegroeid tot een ambitieus, volwaardig en gevorderd amateur symfonieorkest. De leden zijn afkomstig uit de gehele regio Rijnmond en de Drechtsteden en de leeftijden variëren sterk.

Het repertoire loopt uit een van populair klassiek en filmmuziek tot de grote symfonieën. Door het gevarieerde programma hoopt het orkest een breder publiek aan te spreken en de drempel naar klassieke muziek te verlagen. Om het muzikale plezier met elkaar te versterken worden er ook activiteiten binnen het orkest georganiseerd zoals studieweekenden of een orkestreis.

Concerten

Grote concerten

Het orkest geeft jaarlijks twee grote zelfstandige concerten, met werken van diverse (klassieke) componisten. Regelmatig wordt hierbij samenwerking gezocht met andere kunstvormen, zoals een concert waarbij kunstenaars zich tijdens het concert lieten inspireren door de muziek. Of concerten met balletdansers, een koor of filmfragmenten.

Het orkest heeft acht maal een Night of the Proms georganiseerd, in een volledig omgebouwde en uitverkochte sporthal ‘De Fakkel’, te Ridderkerk. Bij het 25-jarig jubileum in 2007 kwamen de solisten Guus Meeuwis en Miranda van Kralingen het muziekspektakel compleet maken.

In 2012 bestond het orkest dertig jaar. Ter gelegenheid hiervan is opnieuw een groot jubileum concert gegeven in sporthal ‘De Fakkel’. Dit concert was in samenwerking met de solist Johnny Rosenberg en zijn Rosenberg Trio.

Kinderconcerten

Meerdere malen is er een uitvoering geweest van ‘the Snowman’, een muzikaal omklede animatiefilm, over een tot leven gewekte sneeuwman, die samen met zijn maker vele avonturen beleeft. Tijdens de uitvoering van de muziek, wordt de film op geprojecteerd achter het orkest, met daarbij de verhalende ondersteuning van onze eigen Kerstman. De tot de verbeelding sprekende verhaallijn, met de muzikale en visuele ondersteuning, wordt altijd ademloos gevolgd door het jonge publiek.

In 2011 heeft er een kinderconcert plaatsgevonden met het thema ‘een dag in Sprookjesland’. Op diverse fragmenten van klassieke werken als ‘les Carnaval des Animaux’ en ‘de Schilderijententoonstelling’ werd een dansvoorstelling gegeven met medewerking van jonge balletdansers van dansstudio Violetta uit Ridderkerk. Ook werd de beleving extra ondersteund met film-animaties.

Masterclasses en meespeeldagen

Dirigentenmasterclass

Het orkest organiseert regelmatig een dirigentenmasterclass. Aankomende dirigenten of enthousiaste belangstellenden – met een muzikale achtergrond – kunnen zich hiervoor inschrijven. Onder leiding van de eigen dirigent Marcel Geraeds, wordt er op vrijdagavond gestart met een introductie op de muziek aan de hand van de van tevoren verstrekte partituur. Op zaterdag staan de deelnemers voor een enthousiast orkest en krijgen ze de ruimte om te leren dirigeren. Voor de dirigenten in de dop en voor het orkest is dit een leerzame dag.

Meespeeldagen

Ten minste een keer per jaar houdt het orkest een meespeeldag. Beginnende en gevorderde muzikanten kunnen vrijblijvend meespelen en ervaren hoe het is om deel uit te maken van een groot symfonieorkest.