Marcel Geraeds

Het Ridderkerks Symfonie Orkest wordt sinds 2006 gedirigeerd door Marcel Geraeds. Hij nam in dat jaar de taak over van voormalig dirigent Ben Ruysink (ook de oprichter van het orkest).

Klarinettist

Marcel Geraeds (1973) is van oorsprong klarinettist. Hij studeerde klarinet bij Jan Cober en Hans-Dietrich Klaus aan de conservatoria van Tilburg en Detmold (D). Hij is actief als solo-klarinettist en Es-klarinettist in orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Sinfonia Rotterdam. Als kamermusicus is hij verbonden aan het vooraanstaande Farkas Quintet en speelt hij als gastspeler in het New European Ensemble. Daarnaast geeft hij rietencursussen waarin hij zijn ervaring met het maken van rieten doorgeeft aan klarinettisten en saxofonisten, die zo met een paar eenvoudige bewerkingen meer rendament halen uit hun rieten.

Dirigent

Daarnaast heeft hij op het Brabants Conservatorium orkestdirectie gevolgd bij Jac Steen en Georg Fritsch (1998-2002). Hij assisteerde Jaap van Zweden bij het Orkest van het Oosten (1999-2002) en Marc Soutrot bij het Brabants Orkest en het Radio Philharmonisch Orkest. Hij volgde diverse masterclasses bij de dirigenten Roberto Benzi, Jan Stulen, Claus Peter Flor, Marc Soustrot, Gianluigi Gelmetti en Adrian Gnam.

Marcel behaalde de eerste prijs tijdens de ‘international conductorscompetition’ in Macon (USA) in 2010 en dirigeerde daar het Macon Symphony Orchestra en Gwinneth Chamber Orchestra in 2011. Hij werkte met het Sofia Festival Orkest, Jena Symphony Orkest, Philips Orkest, Amstel StrijkOrkest, in de Verenigde Staten, China, Italië, Frankrijk, Duitsland en Hongarije en begeleidde internationaal bekende solisten als Lang Lang, Igor Roma, Corcky Siegel, Miranda van Kralingen, Mathieu van Bellen , Natalia Gabunia en Johan van Iersel. Begin 2009 richtte Marcel het Tilburgs Festival Orkest op. Verder is hij verbonden als artistiek leider en dirigent aan het Hofstads Jeugdorkest. Hij is initiatiefnemer en artistiek leider van het Nieuw Symfonisch Collectief. In dit ‘muziekhuis’ worden nieuwe concepten ontwikkeld voor het concertpodium.